The five dysfunctions of a team

In ons eerste bloggartikel bespreken we het boek “The Five Dysfunctions of a Team”. In dit boek beschrijft Patrick Lencioni een model waarin hij vijf belangrijke barrières identificeert die teams tegenhouden om optimaal te presteren. Dit model is gebaseerd op de theorie dat elk team, ongeacht hoe getalenteerd of ervaren de individuele leden zijn, altijd deze vijf barrières zal ervaren:

 1. Afwezigheid van vertrouwen: Leden van teams die geen vertrouwen hebben in elkaar, zullen zich vaak terugtrekken en weigeren om kwetsbaar te zijn of hun fouten toe te geven.
 2. Vermijden van conflicten
 3. Afwezigheid van betrokkenheid: Leden van teams die geen betrokkenheid voelen, zullen zich vaak onthouden van het geven van hun mening of van het uiten van hun bezorgdheid.
 4. Niet opnemen van verantwoordelijkheid
 5. Afwezigheid van focus op resultaten: Leden van teams die geen focus hebben op resultaten, zullen zich vaak bezighouden met politiek en concurrentie in plaats van samen te werken om de gezamenlijke doelen te bereiken.

 
Om deze barrières te overwinnen en een effectief team te creëren, suggereert Lencioni dat organisaties zich moeten richten op het opbouwen van vertrouwen tussen teamleden, het creëren van betrokkenheid, het bevorderen van inzet, het richten op resultaten en het versterken van discipline. Hier zijn enkele tips om dit te doen:

 1. Bouw vertrouwen door eerlijkheid en transparantie te stimuleren. Laat teamleden toe om hun gedachten en gevoelens openlijk te delen, zonder angst voor veroordeling.
 2. Creëer een feedbackcultuur, omarm conflicten.
 3. Creëer betrokkenheid door het geven van teamleden de kans om hun mening te geven en hun bezorgdheid uit te spreken. Maak duidelijk dat ieders mening belangrijk is en dat er rekening mee wordt gehouden bij besluitvorming.
 4. Definieer duidelijke verantwoordelijkheden en communiceer verwachtingen.
 5. Stel gemeenschappelijke doelen op en communiceer deze helder naar iedereen. Maak duidelijk wat het groter doel is en wat van iedereen verwacht wordt. Iedereen moet weten hoe zij hun bijdrage leveren aan het succes van het team.


Een andere belangrijke tip is om een leider te hebben die deze principes modelleert en de verantwoordelijkheid neemt om deze te implementeren. De leider moet zich ook engageren in het continu verbeteren van de teamdynamiek en het oplossen van problemen die zich voordoen.

Samengevat, “The Five Dysfunctions of a Team” van Patrick Lencioni biedt een helder beeld van de belangrijkste barrières die teams tegenhouden om optimaal te presteren. Door de focus te leggen op het opbouwen van vertrouwen, het creëren van betrokkenheid, het bevorderen van inzet, het richten op resultaten en het versterken van discipline, kunnen organisaties een effectiever team creëren. Dit vereist een leider die zich engageert in het continu verbeteren van de teamdynamiek en het oplossen van problemen die zich voordoen.

We hopen dat je genoten hebt van onze eerste blogpost waarin we “The Five Dysfunctions of a Team” van Patrick Lencioni bespraken. Het model van Lencioni  biedt een helder beeld van de belangrijkste barrières die teams tegenhouden om optimaal te presteren en geeft praktische tips voor het overwinnen van deze barrières. We hopen dat u geïnspireerd bent om aan de slag te gaan met de wijsheid die dit boek biedt en dat u deze kunt toepassen in uw eigen organisatie om zo jouw team(s) te versterken en effectievere samenwerking te creëren en weet… dat wij, Metis united, jullie ook met onze trajecten daar graag bij helpen!

Elke maand geven wij 3 exemplaren van het door ons besproken boek weg.
Hoe winnen? Wij geven een boek weg aan:

 • een Instragramvolger
 • een LinkedInvolger
 • iemand die ingeschreven is op onze nieuwsbrief (om de 3 maand sturen wij een nieuwsbrief)..

Bedankt voor het lezen en we hopen u voglende maand terug te zien voor onze volgende blogpost.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *