Onze tips voor september
die leiden tot

beter teamwork employee engagement sterke soft skills healthy habits

Elke dag opnieuw willen wij meer gelukkige, gezonde en betrokken teams creëren.
We delen graag onze tips hoe je op enkele specifieke dagen in september nog meer op jouw team kan inzetten.
Veel inspiratieplezier!

 

5 september:
duurzame dinsdag

Zijn jullie een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, dan is het vandaag de ideale dag om dit extra in de aandacht te plaatsen. Niet alleen naar de buitenwereld, maar zeker ook naar jouw eigen medewerkers. Medewerkers vinden duurzaamheid immers belangrijker dan ooit.

Mocht je aan jouw team vragen wat jullie een duurzaam bedrijf maakt, zouden zij alles kunnen opsommen wat jullie doen? Communicatie is alles, dus verzamel alle acties die jullie ondernemen als organisatie om mee te bouwen aan een duurzame wereld en communiceer dit duidelijk met jouw team en de buitenwereld.

 

5 september:
Internationale dag van de liefdadigheid

Naast duurzame dinsdag is het op 5 september
ook internationale dag van de liefdadigheid. Denk eens na om een actie op te
zetten waarmee jullie kunnen bijdragen aan een goed doel.

Enkele liefdadigheidsacties die jullie kunnen opzetten:

🧑‍🤝‍🧑Vrijwilligerswerk bij lokale gemeenschapsprojecten: Samen met je medewerkers kan je vrijwilligerswerk doen bij lokale gemeenschapsprojecten, zoals het opknappen van parken, schilderen van scholen, opruimen van stranden of het helpen bij voedselbanken. Dit is niet alleen een geweldige manier om iets terug te doen voor de gemeenschap, maar het versterkt ook de teamgeest binnen het bedrijf.

🏃‍♂️ Sponsorloop of sportevenement voor een goed doel: Organiseer een sponsorloop, fietstocht of ander sportevenement waarbij medewerkers zich kunnen inschrijven en geld kunnen inzamelen voor een goed doel. Kies een organisatie waarvan je denkt dat deze goed past bij de waarden en interesses van je bedrijf. Dit is niet alleen een leuke manier om gezondheid en welzijn te bevorderen onder de medewerkers, maar het zorgt er ook voor dat je samen een aanzienlijke donatie kunt doen aan een liefdadigheidsinstelling.

🛠️ Skills-based vrijwilligerswerk: Zet de vaardigheden en expertise van je medewerkers in voor het goede doel. Bijvoorbeeld, als je bedrijf veel IT-professionals heeft, kun je vrijwilligerswerk doen om non-profitorganisaties te helpen bij het opzetten van hun technische infrastructuur. Als je marketingprofessionals hebt, kunnen ze helpen met het creëren van promotiemateriaal voor lokale liefdadigheidsevenementen. Dit soort vrijwilligerswerk stelt medewerkers in staat om hun professionele vaardigheden te benutten voor een groter goed

8-14 september: Week van het lezen en schrijven

Ook op het werk kan je tijdens de Week van het Lezen en Schrijven verschillende activiteiten organiseren om het lezen en
schrijven onder de aandacht te brengen. We bezorgen jullie graag een aantal
ideeën:

📚 Geef een boek cadeau: en
als je het boek “Omgaan met idioten” of “five frustrations of teamwork” geeft,
kan je er direct een leuke teamactiviteit aan koppelen (de kleurrijke escapebox van Yves Kreat en de Teambox van Sam Ensterck).

📖 Start een boekenclub. Stel een boekenlijst op en bepaal data tegen wanneer elk boek gelezen moet worden. Laat jouw team boeiende boeken lezen en kom samen om de inzichten hierover met elkaar te delen. Dit is een leuke manier om het lezen te stimuleren en
tegelijkertijd de band binnen het team te versterken.

✍️ Organiseer een workshop creatief schrijven.

🖋️ Organiseer een schrijfuur waarbij alle medewerkers bijvoorbeeld uitgedaagd
worden om een blogbericht te schrijven. Dit stimuleert de creativiteit en
schrijfvaardigheid van de medewerkers.

Door activiteiten te organiseren tijdens de Week van het Lezen en Schrijven stimuleer je niet alleen het lezen en schrijven onder het team, maar je biedt hiermee ook een leuke en leerzame ervaring. Het versterkt je team en biedt de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en te ontwikkelen.

11-17 september:
Verspillingsvrije week

Tijdens deze week kan je het milieubewustzijn van je medewerkers vergroten en je maatschappelijke betrokkenheid in the picture zetten.

Enkele mogelijke acties die je kan opzetten:

🥪🌿 Zero-Waste Lunch Challenge: Organiseer een “Zero-Waste Lunch Challenge” waarbij je je medewerkers aanmoedigt om gedurende de week lunches mee te nemen naar het werk zonder enig afval achter te laten. Moedig herbruikbare lunchboxen, flessen en bestek aan en geef tips voor het maken van verspillingsvrije maaltijden. Als beloning kun je een prijs uitreiken aan degenen die erin slagen om gedurende de hele week geen wegwerpartikelen te gebruiken.

🧥👗🔄 Kledingruil en Reparatie Workshop: Organiseer een kledingruil evenement waar medewerkers kledingstukken die ze niet meer dragen kunnen ruilen met elkaar. Dit helpt verspilling te verminderen en moedigt duurzaam winkelen aan. Combineer dit evenement met een reparatie workshop, waarbij medewerkers leren hoe ze eenvoudige reparaties aan kleding kunnen uitvoeren. Denk aan het naaien van losse knopen, herstellen van scheuren en aanpassen van kleding voor een nieuwe stijl. ✂️🧵

♻️ Upcycling Workshop: Organiseer een creatieve workshop waarin medewerkers leren hoe ze afgedankte materialen kunnen omzetten in nieuwe en nuttige items. Denk aan het maken van herbruikbare boodschappentassen van oude t-shirts, het omtoveren van glazen potjes tot opbergcontainers, of het maken van decoratieve items van restmateriaal. Dit niet alleen helpt bij het verminderen van afval, maar stimuleert ook creativiteit en teambuilding.

Enkele partijen die je hierbij kunnen helpen: 

16 september:
World Clean Up day

Tijdens de verspillingsvrije week heb je ook de World Clean Up Day.

Op deze dag kan je de tips van hierboven natuurlijk ook gebruiken maar we inspireren jullie graag verder met nog wat extra mogelijkheden:

🗑️ Organiseer een grote opruimdag op het werk. Laat enkele containers komen en ruim alle kasten op.

🚮 Organiseer een zwerfafval opruimactie in de buurt van het kantoor of op een andere locatie. Verdeel het team in groepen en stel materialen ter beschikking zoals handschoenen, grijpers en afvalzakken. De actie kan worden afgesloten met een gezamenlijke lunch of drankje. Informeer zeker bij www.mooimakers.be

🧹 Wat zou je ervan vinden om eens een opruimcoach te laten komen en haar een workshop te laten geven? 

18 - 24 september nationale vitaliteitsweek

Uiteraard is het als werkgever belangrijk om in te zetten op de vitaliteit van je medewerkers. Gezonde en energieke medewerkers zijn beter in staat om hun werkzaamheden uit te voeren en kunnen zich beter concentreren. Dit leidt dan weer tot betere prestaties, hogere productiviteit en meer werkplezier. Daarnaast zal ook het ziekteverzuim verlagen!
De nationale vitaliteitsweek is dan ook het perfecte moment om acties op te zetten die medewerkers nog vitaler kunnen maken.

🎓Organiseer Lunch en learn sessie: Organiseer een sessie waarbij een expert komt spreken over gezond eten en een gezonde levensstijl. Zorg voor een gezonde lunch en moedig medewerkers aan om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over hun eigen ervaringen en tips.

🧘 Organiseer een workshop mindfulness: Regel een workshop voor je team over mindfulness of meditatie. Dit kan een geweldige manier zijn om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en de algehele mentale gezondheid te bevorderen.

🥗 Trakteer jouw team op gezond lekkers: Laat ze zien hoe lekker en makkelijk gezonde voeding kan zijn en moedig ze aan om deze gewoonte ook thuis door te zetten;

🌞 Moedig pauzes aan: Stimuleer medewerkers om pauzes te nemen en weg te stappen van hun bureau. Dit kan helpen om de geest helder te houden en de creativiteit te stimuleren.

En natuurlijk hebben wij ook twee ideale activiteiten:

🧩 Laat jouw team genieten van de healthy habits escapebox van Tom Ploft.

🏃‍♂️ Doe de Sitting breaks challenge met jouw team! 

21 september:
Bedankdag

Bedank al jouw medewerkers voor de inzet die ze elke dag leveren voor jouw organisatie. Je kan een mail sturen of een kaartje bezorgen aan iedereen maar nog beter is om vandaag eens langs te gaan bij al jouw medewerkers en hen persoonlijk te bedanken. Je kan hen hierbij ook nog een kleine attentie geven zodat de herinnering nog iets langer bijblijft.  Appreciatie kan wonderen doen en zorgt ervoor dat jouw medewerkers zich gewaardeerd voelen. 

Wil je dat de medewerkers hun dankbaarheid naar elkaar uitspreken? Dan kan je beroep doen op ons appreciatiepakket. Een oprechte dankje komt de betrokkenheid sowieso ten goede. 

29 september: Wereldhartdag

In Nederland roept men op Wereldhartdag iedereen op om iets roods te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten. We vinden dit een mooie actie en volgen graag het Nederlands voorbeeld. Onderstaande oproep kan je verspreiden via jouw communicatiekanalen.

Onderwerp: Doe mee aan Dress Red Day en toon je steun voor Wereldhartdag!

Beste collega’s,

Wereldhartdag staat voor de deur en we hebben een geweldige kans om ons bewustzijn te vergroten over hart- en vaatziekten, een belangrijk gezondheidsthema dat wereldwijd invloed heeft op het leven van miljoenen mensen.

We willen graag deel uitmaken van deze inspanning en daarom nodigen we jullie uit om deel te nemen aan Dress Red Day, een initiatief dat niet alleen een belangrijk doel ondersteunt, maar ook een kans biedt om onze solidariteit te tonen.

Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n 17,9 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, wat overeenkomt met een derde van alle sterfgevallen op onze planeet. Dit is een krachtige herinnering aan de waarde van een gezond hart en het belang van zorgvuldige gezondheidskeuzes. Gelukkig kunnen we met kleine maar betekenisvolle stappen bijdragen aan de gezondheid van ons eigen hart, zoals het aannemen van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het verminderen van alcoholgebruik en het stoppen met roken.

In Nederland is het gebruikelijk om op Wereldhartdag iets roods te dragen om aandacht te vragen voor deze kwestie. Laten we dit jaar meedoen met onze noorderburen en ons enthousiasme tonen door rood te dragen op Dress Red Day. Door simpelweg de kleur van onze kleding te veranderen, kunnen we een positieve boodschap uitdragen en ons steentje bijdragen aan het vergroten van bewustzijn.

Dus laten we samen meedoen aan Dress Red Day op 29 september. Trek iets roods aan en help ons om ons bedrijf om te toveren in een zee van rode kleding, als symbool van onze inzet voor een gezonde levensstijl en ons steun voor degenen die worden beïnvloed door hart- en vaatziekten.

Doe mee, toon je steun en laten we samen een verschil maken op Wereldhartdag!

Met vriendelijke groeten, 

Dit waren enkele tips ter inspiratie om meer gelukkige, gezonde en betrokken teams te creëren in september.

In onze 3 maandelijkse nieuwsbrief sturen we je direct de tips voor het volledige kwartaal.

Zo kan jij je optimaal voorbereiden.
Interesse? Schrijf je dan nu in

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *