Teamtips voor november
die leiden tot

meer welzijn beter teamwork sterkere verbinding

Elke dag opnieuw willen wij meer gelukkige, gezonde en betrokken teams creëren.
We delen graag onze tips hoe je op enkele specifieke dagen in november nog meer op jouw team kan inzetten.
Veel inspiratieplezier!

 

3 november: dag tegen rugpijn

Rugpijn is volksziekte nr. 1 geworden. Als werkgever kan je je steentje bijdragen. We delen graag enkele mogelijke acties

🖥️ Zorg voor een ergonomische werkplek.Investeer in ergonomische stoelen, bureaus en accessoires (zoals toetsenborden en muizen) die de juiste ondersteuning bieden en kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van medewerkers.

🎓 Bied trainingen en workshops aan om medewerkers te leren hoe ze hun houding kunnen verbeteren en rugpijn kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan trainingen gericht op het tillen van zware objecten of yogalessen om de flexibiliteit te verbeteren.

🏃‍♀️ Stimuleer je medewerkers om voldoende te bewegen. Hebben jullie al zit-sta-bureaus? Promoten jullie wandelen of fietsen  naar het werk? Zetten jullie in op sitting breaks? Onze founder Davy geeft alvast het goede voorbeeld!

 

9 november:
Dag van de gebruiksvriendelijkheid

Sta samen met de collega’s stil bij hoe je jouw producten en diensten (nog) gebruiksvriendelijker kan maken.

Hou een  brainstormsessies waarin medewerkers worden uitgenodigd om ideeën te delen over hoe de gebruiksvriendelijkheid van bestaande producten of diensten kan worden verbeterd. Dit kan een geweldige manier zijn om verschillende perspectieven te verzamelen.

 

Benadruk vandaag sowieso het belang van gebruikersfeedback en moedig medewerkers aan om continu verbeteringen aan te dragen om de gebruiksvriendelijkheid van producten en diensten te vergroten.

13 november: Vriendelijkheidsdag

We zouden elke dag vriendelijk moeten zijn maar laten we vandaag nog extra ons best doen en de Metis United vriendelijkheidsbingo spelen.

Wie wil nu niet werken in een positieve omgeving waar vriendelijkheid, respect en samenwerking centraal staan.

vriendelijkheidsbingo

13 - 17 november:
Week van de werkstress

Maak je medewerkers bewust van werkstress en biedt hen praktische tools en strategieën om ermee om te gaan. Het creëren van een ondersteunende en open werkomgeving waarin stress bespreekbaar is, is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Enkele zaken die hierbij kunnen helpen:

🧠 Workshops en Trainingen: Organiseer workshops en trainingssessies over stressmanagement en time management. Deze sessies kunnen medewerkers helpen praktische vaardigheden te ontwikkelen om met stress om te gaan. Ook yoga, meditatieworkshops of ademhalingsoefeningen zijn ideale aciviteiten om je medewerkers te laten ontspannen en hen hun stress los te laten.

🌳Gezonde Pauzes: Moedig medewerkers aan om regelmatig korte pauzes te nemen en organiseer ontspannende activiteiten tijdens deze pauzes, zoals een korte wandeling, lichte stretching of creatieve bezigheden.

🛋️Creëer een Ontspanningsruimte: Richt een speciale ruimte in waar medewerkers even kunnen ontsnappen aan hun dagelijkse taken en kunnen ontspannen.

19 november:
Wereldtoiletdag

Wens je medewerkers een gelukkige wereldtoiletdag en waar kan dat beter dan op het toilet. We geven alvast een aanzet van enkele gelukswensen hier. En hoe banaal een wereldtoiletdag ook klinkt. Het is wel belangrijk als werkgever om aandacht te besteden aan goede sanitaire omstandigheden want of je het nu wil of niet, jouw werknemers spenderen heel wat tijd door op het toilet… Dus inzetten op proper sanitair is ook inzetten op een positieve werkomgeving. 

21 november: Wereldhallodag

In meer dan 180 landen (praktisch overal dus, misschien niet op Kiribati ofzo) begroeten we elkaar vriendelijk met een hallo’tje. Doe vandaag je toer en ga eens overal een “hallo” zeggen. Wereldhallodag is een betoog voor meer persoonlijk contact. 

Uiteraard doen wij hier aan mee: Hallo, beste Metis United lezers. Stuur ons jouw GSM nummer door en we bellen jou op op 21 november met een vriendelijke hallo 🙂

23 november:
Thanksgiving day

De ideale dag om dankbaar te zijn naar jouw collega’s toe. Wat dacht je van alle collega’s even samen te roepen en een korte dankbaarheidsspeech te geven? 

Toon vandaag maar ook op andere dagen natuurlijk appreciatie voor hun werk. Je kan ook beroep doen op ons appreciatiepakket waarmee collega’s hun waardering tegen over elkaar (leren) uitspreken.

24 november: E-mailloze vrijdag

Probeer op e-mailloze vrijdag eens een dag geen interne mails te sturen naar elkaar. Doelstelling van deze dag is het bevorderen van persoonlijke interactie, het vinden van evenwicht in digitale communicatie en onze mailetiquette te verbeteren. Je zou deze dag dan ook perfect kunnen beginnen met het overlopen van het mailbeleid in jullie bedrijf. Echter ook op e-mailloze vrijdag kunnen er situaties zijn waarin bepaalde e-mails noodzakelijk zijn. Hier zijn enkele richtlijnen en regels die je kunt opstellen om een gebalanceerde aanpak te hanteren:

📧 Alternatieve Communicatie Aanbevolen:
e-mailloze dag wil niet zeggen communicatieloze dag. We moedig jullie aan om vandaag eerst alternatieve communicatiemethoden te proberen voordat een e-mail wordt verzonden. Denk aan directe gesprekken, telefoongesprekken, instant messaging of persoonlijke interactie.

📧 Bij dringende communicatie wordt mail toegestaan: Er mogen e-mails verstuurd worden voor dringende en kritieke zaken die niet kunnen wachten tot na de E-mailloze Dag. Dit kunnen bijvoorbeeld ernstige technische problemen, noodgevallen of andere onvoorziene situaties zijn. Maar kijk ook hier opnieuw of een alternatieve manier van communicatie mogelijk is.

📧 Onderwerplijn URGENT: Voeg de term “URGENT” toe aan de onderwerpregel van e-mails die tijdens de E-mailloze Dag worden verstuurd voor kritieke zaken. Dit helpt bij het identificeren van echte noodgevallen.

📧 Beperkte Ontvangers: Sta alleen toe dat e-mails worden verzonden naar de strikt noodzakelijke ontvangers voor de kritieke zaken. Moedig aan om het aantal ontvangers zo laag mogelijk te houden om de impact op de E-mailloze Dag te minimaliseren.

📧 Wacht met niet-dringende zaken: Stel duidelijk dat reguliere, niet-dringende taken en vragen moeten wachten tot na de E-mailloze Dag. Dit omvat bijvoorbeeld algemene vragen, verzoeken om informatie en niet-kritieke updates.

Verzamel na de E-mailloze Dag feedback van medewerkers over hoe het proces verliep. Dit kan helpen om toekomstige E-mailloze Dagen beter te plannen en te beheren. In de communicatie achteraf (misschien beter eens niet per mail ;-)) kan je nog eens het mailbeleid van jouw organisatie toevoegen.

24 november:
Check je wachtwoordendag

Voorkom datalekken, bescherm je bedrijfsgegevens en verbeter je beveiligingsgewoontes. Check je wachtwoordendag is de ideale dag om het cybersecuritybewustzijn bij jouw medewerkers te vergroten. Hoe?

🛡️ Organiseer een cybersecurityworkshop: Organiseer een workshop over wachtwoordbeveiliging, waarin je medewerkers leert hoe ze sterke wachtwoorden kunnen maken, tweefactorauthenticatie kunnen instellen en wachtwoorden veilig kunnen beheren.

🛡️ Wachtwoordquiz: Houd een quiz of trivia-wedstrijd over wachtwoordbeveiliging. Dit kan de kennis over goede wachtwoordpraktijken vergroten. Zelf geen zin om dit in elkaar te steken? We helpen je graag want deze dag krijgt de nodige aandacht in ons Quizclub traject.

Dit waren enkele tips ter inspiratie om meer gelukkige, gezonde en betrokken teams te creëren in november.

In onze 3 maandelijkse nieuwsbrief sturen we je direct de tips voor het volledige kwartaal.

Zo kan jij je optimaal voorbereiden.
Interesse? Schrijf je dan nu in