Teamtips voor oktober
die leiden tot

meer welzijn beter teamwork sterkere verbinding

Elke dag opnieuw willen wij meer gelukkige, gezonde en betrokken teams creëren.
We delen graag onze tips hoe je op enkele specifieke dagen in oktober nog meer op jouw team kan inzetten.
Veel inspiratieplezier!

 

Cybersecurity Awareness Month is een internationaal en jaarlijks initiatief om mensen bewust te maken van het belang van cybersecurity. Het motiveert individuen en organisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen voor online veiligheid en gegevensbescherming. Enkele zaken die jullie kunnen doen:

Bewustwordingssessies en training: Organiseer workshops, seminars of webinars om werknemers bewust te maken van de nieuwste cyberdreigingen en hoe ze zich kunnen beschermen. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van basisprincipes zoals phishing, wachtwoordbeheer en het melden van verdachte activiteiten. Hou de Cyber Security Coalition in de gaten. Zij zullen zeker materiaal ter beschikking stellen die gedeeld kan worden met je team.

Simulaties van phishing-aanvallen: Voer gesimuleerde phishing-tests uit om te zien hoe goed werknemers phishing-e-mails kunnen herkennen. Gebruik de resultaten om gerichte training te bieden aan degenen die mogelijk risico lopen.

Cybersecurity-bewustzijnscampagnes: Start bewustzijnscampagnes met posters, e-mails, nieuwsbrieven en andere interne communicatiemiddelen om werknemers eraan te herinneren om veilige online praktijken te volgen.

Beveiligingsspellen en quizzen: Organiseer cybersecurity-spellen of quizzen om werknemers te betrekken en hun kennis te testen. Wij hebben alvast een kleine Engelstalige Phishing challenge gemaakt die we gratis ter beschikking stellen voor jullie. Een e-learning met spelelement en een manier om te ontdekken wat voor moois wij creëren. Je kan het hier spelen door aan te melden met deze inlogcode: Phishing

Oktober = cyber security maand

Herfsttips

Ondertussen is het volop herfst dus eerst delen we alvast enkele activiteiten waarbij we ten volle kunnen genieten van deze periode van het jaar:

🍂 Herfstwandeling: Organiseer een wandeling in het bos of park waarbij de medewerkers kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren en de frisse lucht. Dit kan bijvoorbeeld in de lunchpauze of na het werk plaatsvinden.

🎃 Pompoen snijden: Halloween komt eraan! Waarom organiseer je geen wedstrijd “pompoen snijden”? Zorg voor pompoenen en gereedschap en laat de medewerkers hun creativiteit tonen. Dit kan tijdens een pauze of als after-work activiteit.

🍯 Herfstproeverij: Organiseer een proeverij met typische herfstgerechten en drankjes, zoals pompoensoep, glühwein, speculaas, appeltaart of chocolademelk. Dit kan tijdens
de lunchpauze of als een teamuitje.

🍻 Oktoberfest: Organiseer een mini-Oktoberfest, met Duitse bieren, worstjes en pretzels. Dit kan na het werk plaatsvinden of als een teamuitje. Denk wel goed na of trakteren op bier al dan niet bij jouw bedrijfswaarden past.

3 oktober: diversity day

Verschil verrijkt! Niet alleen op je werk, maar overal en altijd. Als er ruimte is voor de ander, kan iedereen een unieke bijdrage leveren. Zo vormen we samen een sterk geheel. Op Diversity Day kan je hier de aandacht op vestigen. Je kan dit onder andere doen met volgende van onze activiteiten:

De escapebox en de fotochallenge van Yves Kreat: Beiden staat stil bij verschillende voorkeuren die we hebben qua gedrag en communicatie.

9 - 15 oktober:
Week van de veiligheid

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan veiligheid op de werkplek. Door medewerkers bewust te maken van veiligheidsrisico’s en hen te stimuleren om veilig te werken, kunnen ongelukken voorkomen worden en kan je de veiligheid op de werkplek vergroten. Enkele mogelijke acties:

  1. Organiseer een veiligheidstraining: Het organiseren van een veiligheidstraining kan bijdragen aan het vergroten van de bewustwording van veiligheidsrisico’s binnen het bedrijf. Deze training kan bijvoorbeeld gericht zijn op brandveiligheid, EHBO, of fysieke veiligheid op de werkplek.

  1. Houd een veiligheidsaudit: Laat een externe partij een audit uitvoeren op de veiligheid van het bedrijf. Hierdoor krijg je inzicht in eventuele risico’s en kun je verbeteringen doorvoeren om de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

  2. Introduceer een veiligheidsprogramma: Introduceer een veiligheidsprogramma waarbij medewerkers gestimuleerd worden om veilig te werken. Beloon medewerkers die zich actief inzetten voor veiligheid op de werkplek en zorg ervoor dat veiligheid een vast onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. 

14 oktober:
Nationale groente en fruitdag

Stimuleer een gezonde levensstijl bij je medewerkers! Zo zorg je niet alleen voor een gezondere werkomgeving, maar ook voor meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Een manier om dit te doen is door het aanbieden van groenten en fruit op de werkvloer. Veel bedrijven trakteren hun medewerkers reeds met een heerlijke fruitmand. Ook vandaag is het de ideale dag hiervoor: misschien kan je je medewerkers trakteren op een heerlijk slaatje boordevol groeten over de middag?

15 oktober:
Dag van de witte sok

Ja, wij denken graag eens out of the box en witte sokkendag lijkt ons het ideale moment om je medewerkers te trakteren op witte sportsokken. 

Laat deze direct voorzien van je bedrijfslogo. Zo zet je je medewerkers aan tot sporten en val je ook nog eens op als werkgever tijdens sportactiviteiten!  

19 oktober:
Dag tegen Kanker

Op de Dag tegen Kanker kun je als bedrijf verschillende activiteiten en initiatieven ontplooien om bewustzijn te creëren, steun te bieden aan degenen die zijn getroffen door kanker, en een positieve impact te maken.

❤️ Steun voor getroffen medewerkers: Bied medewerkers die direct getroffen zijn door kanker extra steun aan. Dit kan variëren van flexibele werktijden en extra verlofdagen tot emotionele ondersteuning via counseling of interne supportgroepen.

🗣️ Gastsprekers en getuigenissen: Nodig overlevenden van kanker, familieleden van patiënten of zorgverleners uit om te spreken over hun ervaringen. Hun verhalen kunnen hoop bieden en bewustwording vergroten.

🧠 Informatiesessies en Bewustwording: Organiseer informatiesessies over kankerpreventie, vroege opsporing en behandelingsopties. Nodig experts uit om te spreken over relevante onderwerpen en bied medewerkers de gelegenheid om vragen te stellen en meer te leren over kanker.

💵 Inzamelingsacties: Organiseer een inzamelingsactie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, ondersteuning en patiëntenzorg. Dit kan een fondsenwervingscampagne zijn waar medewerkers vrijwillig bijdragen, of zelfs een evenement zoals een loterij, veiling of soepsale.

Het belangrijkste is om zorgvuldig te overwegen welke initiatieven het beste passen bij de cultuur van je bedrijf en bij de behoeften van je medewerkers. Het doel is om een positieve impact te maken, bewustwording te vergroten en steun te bieden aan degenen die zijn getroffen door kanker.

25 oktober:
Dag Van de Vlaai

Geloof het of niet, maar er bestaat een dag van de Vlaai. Vlaai is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Limburg maar deze dag kunnen we ook buiten Limburg vieren. 😊

Zeker omdat 25 oktober ook nog eens de verjaardag van onze founder Hannes is. Wat dacht je ervan om je medewerkers eens te trakteren op taart (al dan niet vlaai – Hannes houdt eerder van een biscuit). Of doe eens een oproep en deel jouw beste bakrecept met je collega’s!

31 oktober:
Halloween

Het vieren van Halloween op het werk kan een leuke manier zijn om de teamgeest te versterken en wat plezier toe te voegen aan de werkomgeving. Hier zijn enkele ideeën om Halloween op het werk te vieren:

 

🧛‍♂️Kostuumwedstrijd: Organiseer een kostuumwedstrijd waarbij medewerkers worden aangemoedigd om in een griezelig kostuum te komen werken. Voorzie leuke prijzen voor de winnaars. Je kan verschillende categorieën instellen, zoals “beste groepskostuum”, “meest creatieve kostuum”, enzovoort.

🕷️ Decoratiewedstrijd: Moedig afdelingen aan om hun werkruimtes te versieren in een Halloween-thema. Medewerkers kunnen hun creativiteit gebruiken om enge of grappige decoraties te maken. Beoordeel de decoraties en reik prijzen uit aan de afdeling met de beste inrichting.

🍬Traktaties en Snoepjes: Zorg voor een tafel met seizoensgebonden traktaties en snoepjes, zoals pompoenbrood, appels met karamel en Halloween-koekjes. Medewerkers kunnen gedurende de dag langskomen om wat lekkers te halen.

🕯️Spookachtige Lunch: Organiseer een speciale Halloween-lunch met griezelige gerechten. Geef gewone voedingsmiddelen een Halloween-twist, zoals spaghettipompoenen en gehaktballetjes-oogballen.

🎥 Halloween-Movienight: Wat dacht je van eens samen te bibberen met de collega’s tijdens een enge filmvertoning?

🎃 Pompoen Snijden

🍭Trick-or-Treat: Overweeg een ’trick-or-treat’ activiteit waarbij afdelingen kleine verrassingen of traktaties voor elkaar verbergen en elkaar verrassen met leuke attenties.

🧙‍♀️ Griezelige Fotobooth: Zet een fotobooth op met Halloween-achtergronden en rekwisieten, zodat medewerkers foto’s kunnen maken en herinneringen kunnen vastleggen.

Dit waren enkele tips ter inspiratie om meer gelukkige, gezonde en betrokken teams te creëren in oktober.

In onze 3 maandelijkse nieuwsbrief sturen we je direct de tips voor het volledige kwartaal.

Zo kan jij je optimaal voorbereiden.
Interesse? Schrijf je dan nu in