Veiligheid op de werkvloer en in het dagelijkse leven is van levensbelang, maar laten we eerlijk zijn: trainingen en sensibiliseringscampagnes rond veiligheid zijn vaak niet de meest opwindende momenten van de dag.
Dat kan echter anders! Bij Metis United geloven we dat het mogelijk is om belangrijke veiligheidsvaardigheden op een originele, interactieve en verbindende manier in de schijnwerpers te zetten. Daarvoor kan je natuurlijk beroep doen op ons edutainende safety aanbod maar vandaag delen we graag een idee waarvoor je buiten de info die je hieronder kan terugvinden, ons niet nodig hebt…
Wist je dat er een perfecte manier is om borstcompressies te geven tijdens een reanimatie, en dat veel populaire liedjes je daarbij kunnen helpen? Het tempo van compressies moet tussen de 100 en 120 per minuut liggen, en dat komt overeen met de beat van tal van bekende nummers.
Samen pompen op het juiste ritme. Een speelse manier om een serieuze vaardigheid te oefenen en tegelijk je medewerkers of deelnemers te betrekken bij iets wat niet alleen leuk, maar ook enorm waardevol is! En terwijl jullie bezig zijn kan je natuurlijk nog even de belangrijkste reanimatie regels overlopen! We hebben ze alvast voor je opgesomd maar laat ons eerst nog even stilstaan bij…
Hartstilstand kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. Het is een onverwachte en levensbedreigende situatie waarbij de tijd de grootste vijand is. Met elke minuut die verstrijkt zonder hulp, daalt de kans op overleving met 10%. Door snel te handelen en te reanimeren, vergroot je de overlevingskansen aanzienlijk. Het goede nieuws is dat reanimeren niet moeilijk is en dat iedereen het kan leren, zelfs zonder medische achtergrond.
Reanimatie is een cruciale vaardigheid die iedereen kan leren en toepassen in een noodsituatie. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is snel handelen van levensbelang. Elk moment telt, en door de basisprincipes van reanimatie te kennen, kun je een leven redden. Laten we daarom even stilstaan bij de essentiële stappen die je moet volgen wanneer je geconfronteerd wordt met een slachtoffer dat niet meer ademt.
1. Check de omgeving
Voordat je naar het slachtoffer toe gaat, is het belangrijk om eerst de situatie te beoordelen. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is, zowel voor jou als voor het slachtoffer. Dit voorkomt dat jij of anderen ook gewond raken. Kijk bijvoorbeeld uit voor verkeer, elektriciteitsdraden of vuur. Veiligheid staat voorop, want je kunt pas helpen als je zelf niet in gevaar bent.
2. Controleer de reactie en ademhaling
Nadat je hebt vastgesteld dat de omgeving veilig is, controleer je of het slachtoffer bij bewustzijn is en ademt. Schud het slachtoffer voorzichtig aan de schouders en spreek hen luid aan, bijvoorbeeld met: “Gaat het met je?” Reageert het slachtoffer niet en zie je geen ademhaling of is de ademhaling abnormaal (bijvoorbeeld naar lucht happen), dan moet je direct actie ondernemen. Kijk, luister en voel binnen 10 seconden of er normale ademhaling is. Een afwijkende, onregelmatige ademhaling of helemaal geen ademhaling is een teken dat er onmiddellijk gestart moet worden met reanimatie.
3. Bel 112
Bel direct het noodnummer 112 of vraag iemand in de buurt om dit voor je te doen. Als je met meerdere mensen aanwezig bent, zorg dan dat iemand specifiek wordt aangewezen om te bellen, zodat er geen verwarring ontstaat. Terwijl je wacht op professionele hulp, kun je al beginnen met reanimeren. Blijf indien mogelijk aan de telefoon om aanwijzingen te krijgen van de hulpverleners, totdat zij arriveren.
4. Start met borstcompressies
Zodra je hebt vastgesteld dat het slachtoffer niet meer ademt of abnormaal ademt, begin je onmiddellijk met borstcompressies. Plaats de hiel van één hand in het midden van de borstkas, net onder de tepellijn. Plaats je andere hand bovenop de eerste en druk stevig naar beneden. Je streeft naar een diepte van ongeveer 5-6 cm. Druk met een snelheid van 100 tot 120 compressies per minuut. Een handige truc is om in je hoofd het ritme van één van onderstaande liedjes in jezelf te zingen. Laat na elke compressie de borstkas volledig omhoog komen, maar houd je handen in contact met het lichaam, en ga direct door naar de volgende compressie. Probeer niet te veel pauzes te nemen. Als je bekend bent met mond-op-mondbeademing, kun je na elke 30 compressies 2 beademingen geven. Anders blijf je continu compressies geven zonder beademing, totdat hulp arriveert.
5. Gebruik een AED
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan cruciaal zijn om het hartritme van het slachtoffer te herstellen. AED’s zijn tegenwoordig beschikbaar in veel openbare ruimtes zoals kantoren, winkelcentra en sportclubs. Zodra iemand een AED heeft gevonden, zet je het apparaat aan en volg je de gesproken instructies.
6. Blijf doorgaan totdat hulp arriveert
Reanimeren is intensief werk, maar het is van levensbelang om niet te stoppen tot er professionele hulp is. Blijf doorgaan met de compressies, wissel eventueel af met een andere persoon als je vermoeid raakt, maar zorg dat er altijd iemand bezig is met reanimeren. Elk moment zonder compressies vermindert de kans op overleving.
Onze missie is om de leerervaring van medewerkers naar een hoger niveau te tillen. We richten ons op het creëren van interactieve leeroplossingen die niet alleen kennis overbrengen, maar ook de betrokkenheid en motivatie van deelnemers verhogen.
Ben je op zoek naar dergelijke tools voor veiligheidsbewustzijn, reanimatietrainingen of specifieke? Bij Metis United staan we voor je klaar.
Wil je ontdekken hoe we jouw team kunnen helpen?
- Verken hier ons edutainende safety aanbod.
- Neem contact met ons op
- Of kom langs op een van onze demo-momenten!
Laten we samen bouwen aan een veiligere werkplek, elke dag opnieuw!